Et sunt alternativ til Nugatti

oppskrifter
Author

Tanja

Published

February 16, 2025

Et sunt alternativ til Nugatti

Som mange andre foreldre er jeg alltid på jakt etter sunne alternativer til barnas favorittretter. Det er også viktig for meg at matboksen er fylt med næringsrike snacks, og at barna faktisk spiser ordentlig mens de er på skolen. Når barna er store nok til å lage egne matbokser og kun finner sunne alternativer i kjøleskapet, blir jo matboksene også sunne.

En brødskive med Nugatti er veldig populært hos de fleste barn. Dessverre har Nugatti mye sukker og usunt fett, og lite næringsstoffer som de små kroppene trenger. Men sjokoladepålegg behøver fraktisk ikke være så usunt!

Min kjære venninne Kumsi tipset meg om at man enkelt kan lage Nugatti selv. Så i dag morges tryllet Frida og jeg frem en sunnere versjon av “Nugatti” – alt vi trengte var hasselnøtter, kakaopulver (vi brukte rå kakao), dadler (helst myke, men tørre kan også brukes – hvis du bruker tørre dadler må du bløtlegge dem i vann i en halvtimes tid), og eventuelt litt vann hvis pålegget blir for tyktflytende.

Dadler er naturlig søte og inneholder fiber, kalium, magnesium, jern og antioksidanter som beskytter cellene i kroppen mot skade. Hasselnøtter er rike på sunne fettsyrer, proteiner, fiber, vitamin E, magnesium og B-vitaminer. Rå kakao inneholder flavonoider, en type antioksidant, og er rik på mineraler som jern, kalium, kalsium og magnesium. Supermat!

Ingredienser til et glass sjokoladepålegg:
  • Ca. 150 g hasselnøtter
  • Ca. 12 dadler (hvis dadlene er små kan du legge til en eller to stk). Husk å fjerne steinen!
  • 50 g kakaopulver
  • Eventuelt litt vann
  • For de som liker det veldig søtt, kan man blande inn en spiseskje lønnesirup
Fremgangsmåte:

Først ristes hasselnøttene på et bakebrett eller i en ildfast form i 15 minutter på 150 grader. Deretter helles de i en blender og males til et pulver. Tilsett de myke dadlene litt etter litt mens du fortsetter å blande til det blir en “deig”. Til slutt tilsetter du kakaopulveret. Når massen er jevn, smak til – hvis du synes den ikke er søt nok, kan du tilsette litt lønnesirup.

Nugattien er holdbar i kjøleskapet i ca. én uke – hvis den i det hele tatt varer så lenge da, fordi dette smaker såååå godt!